Synsprøve​

En grundig synsprøve danner grundlaget for en velfungerende brille, under synsprøven laver vi op til 21 forskellige tests af øjets forskellige egenskaber, derudover har vi mulighed for at måle øjets tryk og ved hjælp af mikroskop at se om øjet er raskt eller om du har behov for at se en øjenlæge.

Øjets funktion

Øjets funktion er at bryde lyset og ved hjælp af et skarpt billede på øjets baggrund (retina) at sende hjernen et klart billede - er billedet ikke klart bliver synet dårligt og man har brug for briller eller kontaktlinser

Langsynethed

Langsynethed (hyperopi) er et udtryk for at øjeæblet ikke er dybt nok, hvorved synet sløres. Langsynethed indtræffer for mange i en sen alder og korrigeres med briller eller kontaktlinser i plus (+) styrker. Ved små styrker, og hvis man er ung, kan øjet selv kompensere for synsfejlen, men ukorrigeret langsynethed kan føre til hovedpine, især efter aktiviteter på læseafstand.

Nærsynethed

Nærsynethed (myopi) er udtryk for, at øjeæblet er for dybt, hvorved synet sløres. Nærsynethed opdages ofte i skolealderen og korrigeres med briller eller kontaktlinser i minus (-) styrker.

Aldersbetinget syn

Også kaldet gammelmandssyn, som regel starter det i 40-års alderen og forværres til omkring 60-års alderen.

Synet på kort afstand bliver dårligere, hvilket som regel viser sig som problemer med at læse avisen eller en bog. Bogstaverne flyder sammen, og man vil som regel uden at tænke over det holde bogen længere væk fra kroppen. Hvis man er nærsynet, hjælper det at fjerne sine almindelige briller, hvis man skal se ting tæt på.

Ved fremkomst af disse symptomer bør man kontakte en optiker, der kan vurdere, om man lider af gammelmandssyn.

Bygningsfejl

Bygningsfejl er en populær betegnelse for astigmatisme, som skyldes uregelmæssigheder i hornhindens krumning, hvilket kan forstyrre og forringe synet. Astigmatisme er meget hyppig, faktisk har de fleste mennesker en lille bygningsfejl (op til cirka 0,5), bygningsfejl er i mange tilfælde medfødt, men kan dog også opstå efter øjenoperationer eller øjenskader, som kan ændre hornhindens krumning. Dette kan fx ses efter operation for grå stær eller hornhindetransplantationer samt som komplikation til hornhindebetændelse.

Bygningsfejl kan nedsætte synet i varierende grad og medfører øjenknibning, læsebesvær og læsetræthed (astenopi) samt hovedpine. Som nævnt ovenfor giver små bygningsfejl dog sjældent symptomer, der kræver briller. Bygningsfejl er i øvrigt en helt ufarlig tilstand, så navnet "bygningsfejl" er lidt misvisende.​

Har du spørgsmål så send os endelig en besked via nedenstående formular, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

​Frijsenborgvej 5

8240 Risskov

CVR: 28512813​

​​

​Tlf.: 86 21 54 80

Tlf.: 86 21 53 30